Körülbelül 20 éven át minden egyes reggelemet egy bögre langyos kakaóval kezdtem… Néha ettem hozzá egy-egy kakaóscsigát, vagy túrós buktát, de mint ma már tudom, ez sem javított sokat a dolgon. Hosszú éveken át reggeliztem helytelenül, és ezen ma már sajnos nem változtathatok. Azon viszont igen, hogy ma már nem követem el ugyanezt ezt a hibát.
Mint tudjuk, a reggeli a nap legfontosabb étkezése! Nagyon fontos odafigyelnünk hát, hogy mit veszünk magunkhoz, hisz azok vagyunk, amit megeszünk.
Az egyik legfontosabb dolog, amit megtanultam,hogy reggelire nem szabad cukros ételeket enni!! Mivel alvás után ki van éhezve a szervezetünk, fontos, hogy azt adjuk meg neki, amire valóban szüksége van. Szóval ha egészségesen akarunk étkezni, akkor kukába a cukros gabonapelyhekkel, és az édes péksüteményekkel, és együnk helyettük teljes kiörlésű kenyeret, tojást, felvágottakat, vagy az én személyes kedvencemet, zabkását.
Utóbbi alapja a zabpehely, ami az emberiség egyik legnagyszerűbb tápláléka, mivel szinte minden tápanyag megtalálható benne, amire a szervezetnek szüksége van. Igen gazdag rostokban, B és E vitaminban, emellett nagy mennyiségben tartalmaz vasat, káliumot, kálciumot, magnéziumot és folsavat. Én általában banánnal vagy áfonyával készítem, és mandulával vagy brazil dióval bolondítom. Hihetetlen finom, és nagyon tápláló.
Elkészítése roppant egyszerű, én 1 adag zabpelyhet, és 2 adag folyadékot használok (ez lehet víz is, de tejjel sokkal finomabb). Ezt lassú tűzön felfőzzük, amíg kásás állaga nem lesz. Mézzel vagy édesítőszerrel (én xilitet használok) ízesíthetjük. Ha elkészült, keverhetünk bele vaníliát, fahéjat, vagy akár joghurtot is, és díszíthetjük gyümölccsel vagy magvakkal is, ennek csak a fantáziánk és ízlésünk szabhat határt.